– ابعاد مهارتهای زندگی
سازمان بهداشت جهانی(۲۰۰۴)، ده مهارت زندگی را به سه طبقه یا گروه اصلی تقسیم میکند.
الف) مهارتهای مرتبط با تفکر نقاد یا تصمیم گیری
این مهارتها شامل همهی آن چیزهایی است که با تواناییهای جمعآوری اطلاعات، ارزیابی آنها و توانایی بررسی نتایج هر یک از این اطلاعات بر اعمال خود فرد و دیگران مرتبط میباشد. در این گروه از مهارتها فرد میآموزد که چگونه تأثیر ارزشهای خودش و دیگران را بر راهحلهای انتخابی خویش تحلیل کند(فلاح زاده، ۱۳۸۸).
ب) مهارتهای بین فردی و ارتباطی
گروه دوم مهارتها، آنهایی هستند که با ارتباط کلامی و غیرکلامی، گوش دادن فعال، و توانایی ابراز احساسات و بازخورد دادن مرتبط هستند. در این طبقه مهارتهای مذاکره، امتناع و رد کردن درخواست دیگران، و مهارت رفتار جرأتمندانه نیز جای میگیرند. مهارتهایی که به فرد کمک میکند تا تعارضات بین فردی را حل کند نیز در دسته مهارتهای بین فردی است. همدلی، توانایی گوش دادن و درک نیازهای دیگران نیز بخشی از این دسته مهارتها هستند. کار گروهی، توانایی همکاری با دیگران و توانایی احترام گذاشتن به دیگران هم در این دسته جای میگیرند. به این ترتیب این گروه از مهارتها به مقبولیت اجتماعی کمک کرده و پایههای رفتار و روابط اجتماعی سالم را بنا میگذارند(همان منبع: ۴۶).
ج) مهارتهای مقابلهای و مدیریت فردی
این مهارتها هستهی کنترل درونی را غنی میسازد و به این ترتیب فرد میآموزد که میتواند بر اطراف خویش اثر بگذارد و تغییری ایجاد کند. عزتنفس، خودآگاهی، مهارتهای ارزشیابی خویشتن و توانایی تعیین اهداف نیز بخشی از مجموعه مهارتهای مدیریت خویشتن هستند. خشم، سوگ و اضطراب همگی باید مدیریت شده و فرد باید یاد بگیرد که چگونه با سوگ، فقدان یا ضربههای روحی مقابله نماید. مدیریت استرس، مدیریت زمان، روشهای تفکر مثبت و آرام سازی بخشی از این گروه مهارتهای زندگی هستند(فتی و موتابی. ب، ۱۳۸۵: ۱۱).
یونیسف(۲۰۰۴)، همچنین مهارتهای زندگی را در چندین سطح دسته بندی میکند.
سطح اول: مهارتهای پایهای و اساسی روانشناختی و اجتماعی هستند. این مهارتها به شدت متأثر از فرهنگ و ارزشهای اجتماعی میباشند نظیر خودآگاهی و همدلی.
سطح دوم: مهارتهایی هستند که تنها در شرایط خاص مورد استفاده قرار میگیرند نظیر مذاکره، رفتارجرأتمندانه و حل تعارض.
سطح سوم: مهارتهای زندگی کاربردی هستند نظیر مبارزه با نقشهای جنسیتی سنتی یا امتناع از سوء مصرف مواد.
سازمان بهداشت جهانی در برنامههای مهارتهای زندگی که در سال ۱۹۹۳ معرفی نمود ده مهارت را به عنوان مهارتهای زندگی اصلی معرفی نمود. این مهارتها عبارتند از:
مهارت تصمیمگیری[۱]
مهارت حل مسأله[۲]
مهارت تفکر خلاق[۳]
مهارت تفکر نقادانه[۴]
مهارت توانایی برقراری ارتباط مؤثر[۵]
مهارت ایجاد و حفظ روابط بین فردی[۶]
مهارت خود آگاهی[۷]
مهارت همدلی[۸]
مهارت مقابله با هیجان[۹]
مهارت مقابله با استرس[۱۰]( فلاح زاده، ۱۳۸۸).
مهارت تصمیمگیری
همه انسانها تجربه رویارویی با مشکلات و تصمیمگیریها را داشتهاند. تصمیمگیری بخشی از زندگی هر روزه ما میباشد. برخی تصمیمگیریها در زندگی روزمره به قدری تکرار شدهاند که زمان اندکی برای فکر کردن به آنها صرف میشود، برخی نیز شاید یکبار اتفاق میافتند اما تأثیرات عمیقی در زندگی ما دارند مانند انتخاب رشته تحصیلی، شغل و همسر. در واقع حل مشکل و تصمیمگیری نوعی مهارت است، مهارتی که میتوان آموخت و تمرین کرد. مهارتی که با روندی مرحله به مرحله سایر مهارتهای اساسی فکر کردن مانند تفکر خلاق و انتقادی را به کار میگیرد(باقری یزدی، ۱۳۸۳: ۴۵). مهارت تصمیمگیری به ما کمک میکند تا با اطلاعات و آگاهی کافی با توجه به اهداف واقع بینانه خود، از بین راهحلهای مختلف بهترین گزینه را انتخاب کرده، بکار بگیریم و پذیرای پیامدهای آن نیز باشیم.
عوامل مؤثر در تصمیمگیری:
- شخصیت فرد
- عوامل محیطی
- میزان اطلاعات
- روش و میزان پاداش یا تنبیه
- اهمیت موضوع
- شفافیت موضوع(همان منبع).
مهارت حل مسئله
مهارت حلمسئله یکی از مهارتهای زندگی است که به ما در حل مسائل فردی و اجتماعی کمک میکند. «حلمسئله» عبارت است از فرایند شناختی – رفتاری که توسط خود فرد هدایت میشود و فرد سعی میکند با کمک آن، راهحلهای مؤثر برای مسائل زندگی روزمره خویش پیدا کند. به این ترتیب حل مسئله یک فرایند آگاهانه، منطقی، تلاشبر و هدفمند است. حل مسئلهی ماهرانه مستلزم مقابلهی مسئلهمدار به جای مقابلهی هیجانمدار با مسائل است. اگر چه برخی از مقابلههای هیجانمدار سازگارانه هستند ولی حتی در بهترین شرایط نیز منجر به حلمسئله نمیشوند. برای این که مسئلهای را حل کنیم قبل از هر چیز باید بیاموزیم واکنش هیجانی خویش را کنترل کرده و رویکردی مسئله مدار به موضوع داشته باشیم.
[۱] -Decision making
[۲]– Problem Solving
[۳] – Creative thinking
[۴] – Critical thinking
[۵] – Communication effectively
[۶] – Interpersonal relation
[۷] -Self awareness
[۸] -Empathy
[۹] -Handling emotion
[۱۰] -Stress managment skill
متن فوق تکه ای از این پایان نامه بود
برای دیدن جزئیات بیشتر ، خرید و دانلود آنی فایل متن کامل می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:
متن کامل